W

Wonen in Stiens

Stiens is een Fries dorp zoals een Fries dorp ooit bedoeld was. Veel vrijstaande huizen, veel groen, lommerrijke straten, overal genoeg ruimte, bekroond met een pittoreske, historische dorpskern. Daar staat de eeuwenoude Sint Vituskerk tussen de hoge bomen op een terp. Even verderop Molen De Hoop.

Een groot dorp, met ruim 7.500 inwoners - en met de voorzieningen die passen bij een klein stadje, als Friesland niet al 11 steden had. Wat gebleven is, is het aangename dorpsgevoel en de saamhorigheid tussen de dorpsgenoten.

H

Het land op!

Naar het zuiden toe, ben je al heel snel in Leeuwarden, een mooie route langs kerkdorpen als Britsum, Cornjum en Jelsum. De andere kant op, naar het noorden, daar is het nog veel landelijker en rustiger. Vanaf het parkje rondom Burmaniastate wordt het steeds groener. Kronkelende landweggetjes om te fietsen of zomaar wat te flaneren.

Voorbij Hallum, Marrum en Ferwert begint de zilte polder aan de Waddenzee. Natuurgebied en watersportparadijs Lauwersmeer ligt op iets meer dan een half uur rijden. Onderweg kun je best even stoppen voor het monumentale centrum van Dokkum, wereldberoemd als keerpunt in de Elfstedentocht. Harlingen Haven - en dus de boot naar de eilanden Vlieland en Terschelling - bereik je binnen 30 minuten. Binnen drie kwartier sta je op het droge op Ameland, inclusief de bootreis vanuit Holwerd.

Trotse Friezen

Stiens is niet zomaar een dorp

S

De terp met bebouwing ligt er al sinds 1100, sinds 1335 staat er Steynsinghum in de geschiedenisboeken. Wat je zeker moet weten, als toekomstig bewoner van ‘buitenplaats’ Burmaniastate: bouwer Hero van Burmania van het adellijke landhuis precies op deze plek had een roemruchte familie. Zijn koppige halfbroer Gemme van Burmania is legendarisch geworden met de dappere weigering om te knielen bij de inhuldiging van de Spaanse koning Filips II in 1555. Hij zei het zo: “Wy Friezen knibbelje allinne foar God.”

Aanmelden